Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 18:02 - Ядрената война ни гледа като призрак от Украйна
Автор: mh17 Категория: Политика   
Прочетен: 3595 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 25.Януари.1995 американски и норвежки изследователи изстрелват четиристепенна ракета за изследване на северното сияние. Ракетата излита точно в коридора на нападателните ядрени американски ракети „Minuteman-III“ в посока Москва. Скоростта и треакторията наподобяват точно това което руснаците очакват от една „Trident“ ракета, изстреляна от американска подводница. Руската система за ранно предупреждение е задействана и маркира ядрен удар срещу Русия. Руските ядрени сили преминават в най-високото ниво на бойна готовност, тогавашния президент Елцин активира ключът към ядрените оръжия. Елцин има по-малко от 10 минути да реши ще натисня ли ядреното копче. Елцин решава да остави ракетите в силузите, защото отношенията между Русия и САЩ тогава през 1995г са на високо ниво на доверие. Ако днес се случи такъв инцидент, почти сигурно е, че ще се стигне до ядрена катастрофа предупреждава американският военен експерт Theodor Postol

http://www.bostonglobe.com/opinion/2015/01/25/how-nuclear-near-miss-would-disaster-today/TG4nhiUzPyFtcV0QGybj6J/story.html

Пет или шест минути са решаващи в такъв случай, казва бившия руски външен министър на Мюнхенската конференция вчера.

-       Какво ще се случи ако се повтори инцидента от 1995г?

-       Не съм много сигурен, дали ще бъде взето вярното решение – казва Иванов

През Ноември руснаците решиха да бойкотират „Срещата по ядрената сигурност“ 2016 в САЩ. През Декември за пръв път от 25години американският конгрес реши, че няма да финансира повече сигурността на ядрените материали в руската федерация. Няколко дни по късно руснаците оповестиха, че спират работа по всички съвместни програми отнасящи се до ядрената сигурност. Две десетилетия съвместно коопериране в посока на ядрената сигурност бяха задраскани.

Вместо това инвестират Русия и САЩ огромни суми в модернизация на ядрените си арсенали. НАТО оповести че преосмисля ядрената си стратегия. Същевременно все по- често се случват инциденти между Русия и НАТО, предимно във въздуха. Цивилни пилоти не знаят как да реагират на такива „срещи“.

Browne (Англия), Иванов(Русия) и Nunn(САЩ) обявиха в Мюнхен доклад за необходимостта от изграждане на комуникационни канали между НАТО и Русия.     

 http://www.project-syndicate.org/commentary/ukraine-russia-crisis-european-leadership-by-des-browne-et-al-2015-02

В момента такива канали не съществуват. Филип Брайдлив иска да има червен телефон, такъв какъвто се създава след Кубинската криза между САЩ и СССР. Доверието мажду НАТО и Русия е разрушено, казва Nunn. „В сердата на Европа се води война, а ние имаме тактически ядрени оръжия разположени в цяла Европа. Ситуацията е изключително опасна.

 Ядрените учени имат “Часовник на деня на страшния съд“ в момента той е сложена на 3 минути преди полунощ.

http://thebulletin.org/press-release/press-release-it-now-3-minutes-midnight7950

Последно ядрения часовник е бил там през 1983 когато съветско-американските отношения са също тотално обтегнати. По време на кризата през 1953, часовника е дори на две минути преди полунощ. Надпреварата във ядреното превъоръжаване в момента и модернизирането на огромните ядрени арсенали, на фона на глобалната промяна на климата, са една огромна заплаха за съществуването на човечеството.

Норвежкия външен министър поиска русия да бъде дефинирана като агресор и ако посегне на страна от НАТО по същия начин, НАТО да реагира. Това означава, че протести на рускоезични в Литва например, могат да накарат НАТО да реагира на агресия на Русия, даже и без да има по принцип война. Хибридната война включваща пропаганда, преврати и демонстрации промени дефиницията за война и това прави ситуацията още по-опасна. В Германия има стационирани 20 ядрени бомби  в Бюхел от типа B61, които в момента се модернизират по скъпо струваща програма. Тези бомби са под американско разпореждане, обаче в случай на война трябва да бъдат доставени и хвърлени от германски самолети тип „Tornado“.

И руските и американските ядрени оръжия са поставени във високо ниво на бойна готовност. И двете страни могат да изстрелят ракетите в рамките на 15 минути.

По време на студената война имаше множество механизми за сигурност, договори и документи, осигуряващи избягването на конфронтация между НАТО и СССР, кито в момента са невалидни или не работят – казва Иванов. В момента опасността от ядрена война е висока.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-steigert-atomkrieg-gefahr-zwischen-nato-und-russland-a-1017331.html



Тагове:   ядрена война,


Гласувай:
7



1. merlin68 - Опасността от ядрена война не е п...
09.02.2015 18:37
Опасността от ядрена война не е просто висока, тя е най-високата за целия период от както съществува ядрено оръжие. А особено лошото е, че продължава да се изостря. Ако световните лидери продължат по този път, скоро войната ще стане неизбежна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mh17
Категория: Политика
Прочетен: 55538
Постинги: 11
Коментари: 63
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930